Eletronika, Naprawa, Optima, piec do pizzy, pizza express

Modyfikacja pieca Optima electra pizza express napoli

Jakiś czasem temu pisałem jak można zmodyfikować piecyk do pizzy Spice Caliente. Tym razem chciałbym przedstawić inny sposób na zmodyfikowanie tego typu piecyków na przykładzie piecyka do pizzy Optima Pizza Express Napoli.

Optima electra –  Dlaczego akurat wybrałem ten piecyk?

Ostatnio trafił do mnie na serwis ten piecyk i stwierdziłem, że warto zaprezentować w jaki sposób można jeszcze zmodyfikować piecyk.

Otrzymane urządzenie było w dość kiepskim stanie, gdyż zostało wcześniej zmodyfikowane przez właściciela ale niestety ta modyfikacja nie była wystarczająca, żeby piecyk działał niezawodnie. Dlaczego ta przeróbka piecyka nie przyniosła zadowalających efektów ? Ponieważ wymieniono tyłka górną grzałkę na mocniejszą i usuniętą blokadę z termostatu co pozwoliło na osiągniecie wysokich temperatur ale niestety piecyk nie był na to gotowy.

Nie można przy takich zmianach zapominać o instalacji elektrycznej oraz elementach plastikowych. Tak było w tym wypadku, dlatego uszkodzeniu uległa dolna nóżka urządzenia oraz elementy elektryczne (przewody, lampka, bezpiecznik termiczny).

Jak przebiega proces modyfikacji?

Ze względu na to, że podczas tej przeróbki z termostatu jest ściągnięte zabezpieczenie i można uzyskiwać maksymalne temperatury tego urządzenia, ważne jest żeby dokładnie zabezpieczyć narażone elementy na przegrzanie. Dlatego na początek najlepiej rozebrać całe urządzenie na części pierwsze. Po rozebraniu przechodzimy do składania piecyka.

Zaczynamy od połączenie dolnego elementu piecyka z nóżkami przy czym trzeba pamiętać żeby dodać podkładki z fibry w miejscach styku elementów plastikowych z obudową.

Taki zabieg pozwoli na ochronę przed zdeformowaniem plastikowych elementów. Jak to wykonamy można przejść do zamontowania gniazda elektrycznego i tutaj też warto coś podłożyć żeby nie stykało bezpośrednio obudowy.

Po tych czynnościach przyszedł czas na rozłożenie przewodów, podczas wykonywania tej czynności konieczna jest wymiana bezpiecznika termicznego, oryginalny to na 190 stopni natomiast warto zamontować jakiś na temperaturę około 250 stopni, ja zamontowałem na 257 stopni.

Piec Optima electra pizza express napoli

Nie można też zapomnieć o specjalnych koszulkach na przewody i ja tutaj polecam rurkę elektroizolacyjną z włókna bazaltowego, która jest wstanie wytrzymać nawet skoki temperaturowe do 600 stopni. Następnie stopniowo dodajemy kolejne elementy piecyka żeby złożyć go w całość. Jak złożymy obudowę i rozłożymy przewody czas na montowanie dolnej kopuły razem z grzałką.

Montaż dolnej klapki

Montując dolną kopułę trzeba najpierw ją odizolować materiałem termoizolacyjnym, żeby ograniczyć temperaturę na obudowie oraz dodatkowo nasza izolacja będzie chroniła przed utratą temperatury w środku piecyka.

Górną grzałkę natomiast wymieniamy z oryginalnej zamontowanej 60 W na nową grzałkę 130 W, zakupioną grzałkę trzeba odpowiednio powyginać, żeby dopasować do obudowy lub zamówić już gotową. Następnie montujemy grzałkę w górnej kopule i montujemy całość do piecyka i tutaj też trzeba pamiętać o odpowiedniej izolacji kopuły. Jeszcze zostało tylko odgięcie blaszki ograniczającej przekręcenie termostatu o 360 stopni i można całość składać.

Po przeprowadzeniu takiej modyfikacji piecyk jest w stanie po około 10 minutach nagrzewania uzyskać temperatura nawet przekraczająca 500 stopni i przygotować wymarzoną pizze w niecałe 90 sekund.

Jak można ulepszyć modyfikację ?

Dodatkowo do piecyka można zamontować lampki kontrolne oraz wyłącznik dolnej grzałki. W mojej modyfikacji na bocznych nóżkach zamontowałem lampki kontrolne zieloną oraz pomarańczową. Pomarańczowa sygnalizowała prace układu, w momencie nagrzewania dioda świeciła, gdy piecyk uzyskał ustawioną temperaturę dioda gasła. Natomiast druga lampka była odpowiedzialna za sygnalizowanie pracy dolnej grzałki.

Do urządzeni zamontowałem dodatkowo wyłącznik jaki pozwalał na odłączenie dolnej grzałki, dzięki takiemu rozwiązaniu można w momencie osiągnięcia temperatury kamienia 400 stopni odłączyć grzałkę co zasygnalizowała dioda zielona. Taki zabieg pozwala na ochronę spodu pizzy przed przypalaniem, gdyż zbyt wysoka temperatura kamienia może doprowadzić do przypaleń.

Podczas używania piecyka po modyfikacji zaleca się nieprzekręcania pokrętła termostatu dalej niż półtora obrotu.

Related Posts